Produse Cosmetice, Ulei de argan

Caprele din arborele de argan

Uleiul de argan si rolul caprelor

Puteți să vă întâlniți mai degrabă o viziune neobișnuită atunci când călătoriți în unele zone din Maroc: capre cățărate pe ramurile copacilor, bucurându-se fericite de fructe. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre caprele de alpinism din Maroc și despre rolul important pe care l-au jucat odată într-una din industriile majore ale țării.

capre in arborele de argan

De ce caprele marocane urcă în copaci?

Caprele din Maroc se urcă într-un anumit tip de arbore: Argania spinosa, denumit în mod tipic: arborele argan. Arborele este endemic în sud-vestul Marocului. Un copac boltă și spinos, produce mici flori gălbui, care produc apoi un fruct destul de mic. Semințele de fructe se află în nuci, care sunt în continuare înconjurate de carne moale și o piele exterioară dură.

Pulpa de fructe este ceea ce atrage caprele în copacii de argan. În timp ce caprele vor păstra cu fermitate toate copitele pe teren și vor încerca să ajungă la fructele care sunt agățate jos, odată ce au devorat produsul ușor de atins, vor urca în copac în căutarea mai multor fructe. Fructele nu sunt consumate de oameni.

Într-o țară în care sursele de hrană pot fi rare pentru fauna sălbatică, caprele marocane au descoperit o masă de care se bucură și pentru care nici nu trebuie să concureze. Ținute departe de copaci până când fructul este copt(maturarea durează mai mult de un an), fermierii incurajează activ caprele pentru a urca în copaci pentru o hrană bună de îndată ce fructul este gata. Există mai multe motive de ce.

Rolul tradițional în agricultură și industria uleiului argan

Sâmburele arborelui de argan este utilizat pentru a produce uleiul de argan foarte solicitat, un ulei despre care se crede că are multe proprietăți benefice și care este folosit atât în ​​scopuri culinare, cât și in scopuri cosmetice. De ce ar dori agricultorii ca fructele sa fie mâncate de capre?

Caprele nu pot digera nucile. În schimb, ele îndepărtează pielea, devorează pulpa și înghit sâmburele. capra in arborele de argan Sâmburele trece apoi prin sistemul digestiv al caprinelor, înmuiat în proces, înainte de a fi trecut în excremente. Sâmburii pot fi apoi adunați și măcinați pentru a produce ulei de argan.

Deși caprele au jucat un rol major în industria uleiului de argan în vremurile trecute, creșterea cererii și a pieței produselor uleiului de argan a dus la utilizarea altor metode pentru producerea în masă a uleiului. În plus, uleiul extras din sâmburii excretați se utilizează în mod obișnuit numai din motive cosmetice. Spre deosebire de kopi luwak (cunoscut și sub numele de cafea civet), oamenii nu sunt atât de dornici de a consuma ceva care a venit de la, în esență, excremente!

Rolul modern în turism

Industria turismului este unul dintre principalele motive astăzi de ce caprele sunt încurajate să urce pe copaci. Pe lângă faptul că fac niște bani din nucile colectate, agricultorii pot, de asemenea, să profite de un venit semnificativ din taxarea vizitatorilor curioși pentru a face fotografii cu vederea bizară. Într-adevăr, în anumite părți ale țării, caprele din copaci sunt oarecum o atracție la marginea drumului. Autobuzele turistice fac opriri regulate în drum spre alte destinații, majoritatea oamenilor sărind să prindă niște fotografii ale caprinelor, în schimbul unui “bacșiș” oferit agricultorilor care așteaptă. Un astfel de traseu este drumul principal între Marrakech și Essaouira.

Impactul turismului

Deoarece văzul caprelor în copaci este o noutate pentru multi turiști, tot mai mulți fermieri au cumpărat un număr mai mare de capre pentru a crea o atracție profitabilă. Acest lucru înseamnă că multe dintre caprele pe care vizitatorii le văd în pomi, mai ales în zonele apropiate de drumurile principale, au fost de fapt ridicate în copaci de către agricultori. Ele sunt ținute în copaci pe parcursul zilei și apoi luate în seara. Funiile sunt adesea folosite pentru a trage animalele în și din copaci, iar caprele pot fi uneori legate în copaci. Caprele pot sta pe ramuri, deși nu este neobișnuit să se observe mici scânduri de lemn atașate de ramuri pentru a acționa ca un suport mai stabil pentru caprinele fotogene.

Deși fructele sunt numai coapte într-o anumită perioadă a anului, agricultorii au pus de multe ori capre în copaci pe tot parcursul sezonului turistic. Acest lucru înseamnă că nu există nimic pentru capre să mănânce chiar și în zilele lor lungi și calde stând la soare.

Numărul mai mare de capre care se deplasează prin arborii argani este, de asemenea, un factor care contribuie la scăderea numărului de arbori sănătoși. Consumul de fructe înainte de a fi copt și înțepător pe frunzele tinere poate împiedica creșterea copacilor. Excesul de cățărare dăunează și copacilor. Arborii argani sunt în pericol, iar pădurea este listată de UNESCO ca rezervație internațională a biosferei.(1)

Fructul este copt în Iunie, după o perioadă de maturare de un an. Apoi, primăvara târzie și vara devreme sunt, prin urmare, cel mai bun moment pentru a vedea caprine care se aruncă în arbori. În timp ce este posibil să vedeți caprine în ramuri la alte momente ale anului, este puțin probabil ca ele să mănânce, de fapt, ceva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.